'Je bent sociaal betrokken én je klus wordt gedaan'

Motorrijschoolhouder Remko Heij werkt al vier jaar één ochtend in de week mee als vrijwilliger. En met groot plezier. “Ik groei door mijn contact met de deelnemers en ik vind het leuk om te doen.”


"Met jouw klus help je mensen mee te draaien in de samenleving", zegt Remko. "Dat is mijn antwoord als iemand vraagt waarom je onze mannen van Klus in de Wijk moet inhuren. Ze zijn voor een aantal klussen heel geschikt. Voor een klus die perfect moet, huur je een klusser in en daar betaal je ook voor. De klussen die wij doen, hebben misschien niet de perfecte afwerking, maar ze worden goed gedaan. En ze hebben een maatschappelijk doel."

Veel respect voor elkaar

Voordat Remko op de vrijwilligersvacature van Klus in de Wijk reageerde, had hij weinig ervaring met de doelgroep van het klusteam. Maar dat maakte voor hem niets uit. “Het zijn normale jongens. De één heeft iets meer een gebruiksaanwijzing dan de ander. Maar wie heeft dat niet? Het is een diverse groep mensen. Van iemand die een hersenbloeding heeft gehad tot mensen met ASS (autisme spectrum stoornis) of ADHD. Ik vind het heel leuk om te zien dat iedereen, ondanks alle onderlinge verschillen, veel respect voor elkaar heeft. Er wordt niet veel geoordeeld. Dat maakt werken met deze mannen ook een spiegel voor me.”

Meer klussen

De vrijwilliger gaat regelmatig met de klussers op pad. “We doen veel tuinklussen, hangen een lampje of een boekenplank op of zetten meubels in elkaar. Ook brengen we meubels naar de meubelloods of doen we een kleine verhuizing. Een groot verschil met toen er corona was. Toen konden we even iets minder. Nu is er weer reuring. En reuring is voor iedereen leuk.”