'Ik ga het liefst op klus'

Deelnemer Dan uit Zwolle gaat al vijf jaar met plezier naar zijn werk. De ene dag is hij ‘op klus’ om een tuin winterklaar te maken. De andere dag helpt hij met het vervoeren van gedoneerde meubels naar de Meubelloods van Gift City.

 

“Geen dag is hetzelfde,” vertelt Dan. Hij  vond zijn plek bij Klus in de Wijk in 2017 toen hij er stage liep. Dat beviel hem goed. “In die tijd was ik bezig met mijn groencertificaat en deed ik de opleiding Groen en Onderhoud. Ik heb daarna samen met Elbert (van Boven, werkbegeleider) geleerd voor SFA 2. Mijn examen deed ik op locatie. En ik slaagde.”

Werk

De werkzaamheden bij Klus in de Wijk variëren van pakketten inpakken voor de Voordeeldrogist tot het vervoeren van huisraad na een ontruiming. En van fietsreparaties en groenonderhoud tot kleinere verhuizingen. Dan geniet van alle afwisseling in zijn werk en hij vindt het lastig te bepalen welke klus hij het liefst doet. “Dat verschilt per dag. Ik vind veel leuk, al zul je me minder snel met hout in de weer zien of fietsen repareren. Ik ga het liefst ‘op klus’.” Dat daar ook klussen bij zitten, waar hij niet om staat te springen, vindt hij geen probleem. “We houden ook terreinen schoon. Dat vind ik niet zo leuk, maar ja, het moet wel gebeuren. Het is werk.”

Echte mannenhumor

Vijf dagen per week springt Dan ’s ochtends op de fiets. Om 9.00 uur is hij aanwezig. Hij werkt dan tot 15.00 uur. “Ik heb ook wel eens bij een regulier groenbedrijf gewerkt. Maar dit past beter bij me. We hebben meer rustmomenten en bij Klus in de Wijk wordt gekeken naar wat je leuk vindt en wat je aankunt. Dat is fijn.” En net zo belangrijk: er wordt veel gelachen. “Ik kan goed opschieten met Elbert. En als we met een paar mannen op pad zijn, maken we veel grappen. Van die echte mannenhumor.”