Telefoon
06 1258 0529

E-mail
info@klusindewijk.nl

Adres

Voltastraat 7E

8013 PM Zwolle

Algemene voorwaarden

In wijkcentrum De Pol in Zwolle-Zuid werd in 2013 het Schuurtje van Zuid geopend. Al snel werd dit een succesvolle werkplaats van het klussenteam van Frion. Maar het klussenteam wilde groeien, want wat in Zwolle-Zuid kan, moet ook in de rest van Zwolle kunnen! Dus handen uit de mouwen en aan de slag.

Nadat de klussers van het klussenteam samenwerkingspartners buiten Frion vonden gingen ze verder als Klus in de wijk, een Wmo-initiatief van een aantal zorgorganisaties in Zwolle. Inmiddels zijn er 3 klusstations en dit jaar worden dat er 5 (Noord, Oost, Zuid, West, Centrum). De ondernemerslust van de klussers is door Frion beloond: Klus in de wijk is de grote winnaar van Frions Lefgeld 2014. Een jaarlijkse prijs waarmee Frion lef en ondernemerschap in de zorg wil stimuleren. Maar liefst 2.500 Euro en de wisselbeker wonnen Klus in de wijk.

Bij Klus in de wijk gaan vrijwilligers en werklozen, meestal uit de bouwwereld, samen met mensen die een verstandelijke, lichamelijke, psychiatrische en/of psychosociale beperking hebben aan de slag. Wat hen bindt is de passie voor klussen in en om het huis. Zorgprofessionals zijn op de achtergrond aanwezig. In totaal werken er 49 mannen en 1 vrouw. Medewerkers Nadia van Helden, Herman Vosselman, Edwin Vreeling, Johan Domerchie en projectleider Marcel Wierstra offeren hun pauze op om te vertellen over ‘Klus in de wijk’ en het winnen van Lefgeld.

In wijkcentrum De Pol in Zwolle-Zuid, met Het schuurtje van Zuid om de hoek, steekt Herman van wal: “Bij ‘Klus in de wijk’ is iedereen gelijkwaardig.” Edwin knikt bevestigend: “Het maakt niet uit waar je woont. Bij Frion of RIBW ofzo.” Volgens Johan heb je wel een beetje technische achtergrond nodig. Die technische achtergrond zou de reden kunnen zijn dat er vooral mannen werken bij Klus in de wijk. De enige vrouw, Nadia, vindt het leuk in deze mannenwereld. Ze kan beter met mannen dan met vrouwen opschieten, vertelt ze.

Nadia verzorgt samen met Herman en Edwin het transport. Ze legt uit wat hun werkzaamheden zijn: “We doen verhuizingen, halen meubels op en we doen opslag van meubels. We halen bijvoorbeeld meubels op die mensen weg willen doen en brengen ze naar het opslag-klusstation GiftCity. Daar kunnen mensen met een klein inkomen gratis meubels uitzoeken.” Johan werkt in Het schuurtje van Zuid. “Op dit moment ben ik vooral met fietsen maken bezig en meubels maken en repareren. Maar ik doe ook wel tuinklussen in de buurt, hegjes snoeien en onkruid wieden. Verder doe ik wel eens schilderklusjes. Maar het moet niet te ver weg zijn want ik heb alleen maar een bakfiets en daar kom ik niet zo ver mee. Ik ga Zuid niet uit!”

Het winnen van het Lefgeld kwam totaal onverwacht. “Ik wist eerst niet eens dat we meededen,” zegt Herman. “Ik heb later wel gehoord dat we genomineerd waren.” Edwin vertelt dat het hem eigenlijk niet zoveel uitmaakt. “Maar ik ben wel blij met geld voor nieuw gereedschap”, zegt hij. Nadia hoopte dat ze zouden winnen maar bleef er heel neutraal onder, vindt ze zelf. Er waren niet veel klussers op de prijsuitreiking van Frion. Want voor de meeste klussers hoeft dat allemaal niet zo. Johan: “Ik heb er weinig mee te maken. Ik zit alleen maar in Zuid en wil gewoon mijn werk doen.” Marcel kon maar 3 van de in totaal 50 medewerkers over halen het werk te laten liggen om mee te gaan naar de prijsuitreiking. Marcel is blij met het Lefgeld: “Ik zie het als erkenning en een beloning voor alle energie die erin zit. De missie en visie van ‘Klus in de wijk’ slaan aan: Iedereen telt mee, we gunnen iedereen een plekje. Wij doen dat aan de hand van klusstations. Het Lefgeld gebruiken we om onze klusstations uit te bouwen.”

Hoe zit het eigenlijk met de wisselbeker, waar is die? “Die staat op kantoor aan de Bisschop Willebrandlaan,” vertelt Edwin. Van een roulatieschema is nog geen sprake. “Dat ligt er aan welk klusstation het meest betaald,” Grapt Herman lachend. “Ja, ha, ha,” lacht ook Edwin, “eerst de flappen!” Nadia kan er niet om lachen: “Ach, ik heb niets met die beker.” Voor Herman gaat het toch echt om het nieuwe gereedschap. “Want met goed gereedschap kun je met plezier werken, en dat is belangrijk!” “Maar op zich hebben we niks te klagen,” vindt Nadia.

Terug naar overzicht